top of page
Wat is stralen?

Met stralen kunnen walshuid, oude verflagen, roest en andere mogelijke verontreinigingen op staal en hout worden verwijderd. Hoe beter deze verontreinigingen worden verwijderd, des te schoner het oppervlak en dus een betere hechting van de lak.

Kwaliteitsnorm
Wij hanteren de SA-kwaliteitsnormen. De verschillende SA-normen staan voor de reinheid van het materiaal na het stralen. Hieronder een overzicht van de reinheidsgraden oppervlak volgens ISO 8501-1 norm:


SA 1: licht stralen; bijna alle losse walshuid, roest en andere bedekkingen zijn verwijderd (aanstralen of wapperen).
SA 2: vrijwel alle walshuid, roest en andere bedekkingen zijn verwijderd. Materiaal heeft nu een grijsachtige kleur.
SA 2,5: zeer zorgvuldig stralen; alles is verwijderd en is nog slechts als lichte schaduw of verkleuring te zien.
SA 3: zilverblank stralen; echt alles is nu verwijderd, ook stof. Materiaal heeft nu gelijkmatige metaalkleur.

Welke straalmiddelen?
Elk materiaalsoort vraagt om een ander straalmiddel. Naast staal zijn wij nu ook in staat om hout of edelmetalen te stralen, meer informatie hierover kunt u lezen onder het stukje glasparel stralen. De ruwheid van het oppervlak hangt af van de mate van stralen, het gebruikte straalmiddel en de inslagkracht van het straalmiddel. Wij maken gebruik van de volgende straalmiddelen:


Gietijzer Straalgrit
Wij maken het meest gebruik van dit grit, voornamelijk voor industriële toepassingen. Belangrijke eigenschappen van dit straalmiddel is dat het een hoge slijtvastheid en een hoge stand tijd heeft. Een groot voordeel is dat dit straalgrit hergebruikt kan worden. Door het meermalig gebruik is het duurzamer en hebben we minder afval stoffen.


Luchtgommen
Een van onze andere specialismen is luchtgommen, waarbij hout en zachte metalen kunnen worden ontdaan van verf, vernis en eventuele waslagen. Goed om te weten is dat het eindresultaat afhankelijk is van de staat van de ondergrond, vraag naar onze mogelijkheden en verder uitleg.
Luchtgommen wordt doorgaans met zeer fijne straalmiddelen uitgevoerd, zoals glasparel en GMA garnet, in combinatie met een relatief lage druk en een grote nozzle. De straalkorrel krijgt zo een andere 'flow', wat zorgt voor een 'gommend' effect zonder directe inslag. het hout structuur blijf goed en mooi zichtbaar, wat niet het geval is wanneer de meubels geschuurd worden. Naast hout gebruiken wij het luchtgommen ook voor non-ferro materialen. Dit zijn metalen zoals aluminium (bv. velgen) en brons (bv. patrijspoorten).


Korund (aluminium oxide)
Korund is een hoogwaardig straalmiddel en heeft als groot voordeel dat het ijzervrij is, waardoor het materiaal niet roest. Dit gebruiken wij voor het stralen van bijvoorbeeld oldtimers of staalconstructies met holle ruimtes. 
bottom of page