top of page
  • Foto van schrijverRuben Michelsen

Keuken wrappen of spuiten?

Bijgewerkt op: 21 mei

en vraag die wij regelmatig krijgen is: "Is keuken spuiten beter dan keuken wrappen"?


Daar geven wij u graag meer duidelijkheid over in onze blog, spuiten of #wrappen. We gaan terug naar de oorsprong en vergelijken beide methodes.


Direct een vrijblijvende offerte aanvragen? Dat kan! Klik op onderstaande link en wij voorzien jou van een overzichtelijke offerte met tekst en uitleg.



Het #wrappen van #keukens is overgewaaid uit de #reclame wereld. Bestelbusjes werden omgetoverd tot ware reclame objecten en naar een paar jaar wanneer het #leasecontract verlopen was werd de relatief dunne folie weer vakkundig verwijderd. Een perfecte oplossing voor het tijdelijk veranderen van kleur. Omdat er steeds meer mooie #kleuren te verkrijgen zijn is dit ook overgewaaid op de luxe auto's. Vooral zeer populair bij #vloggers die graag de meest opvallende wraps kiezen voor hun #luxe #sportwagens. Maar ook ideaal om uw #Tesla te voorzien van een andere kleur ipv de standaard fabriek kleuren. Dan komen we ook direct bij de voordelen, want naast dat het makkelijk weer te verwijderen is, beschermt het ook de originele #lak.


Een ander voordeel is dat het een snelle applicatie is die overal is uit te voeren, dus ook op locatie. Daarom is het ook een makkelijke methode om bijvoorbeeld een keuken te wrappen. Vaak binnen 1 dag is uw keuken voorzien van een geheel nieuwe kleur!



Zijn er dan ook #nadelen?

Naast de mooie voordelen zijn er ook nadelen. We zoomen daarom in op het wrappen van de keuken. Want in de keuken wordt dagelijks gewerkt, er zijn vaatwassers en ovens aanwezig en zo nu en dan moet ook de keuken schoon gemaakt worden.


Een folie kan namelijk minder goed tegen vocht (stoom) en warmte. Dus wanneer u regelmatig water kookt zal in de loop van de tijd de deurtjes in die omgeving langzaamaan los laten. Dit geldt ook voor de vaatwasser, wanneer deze net gedraaid heeft komt daar altijd bij het openen van de klep stoom vanaf. Ook hier gaat de dunne folie op den duur loslaten. Dit komt door de methode van aanbrengen. Zoals op de foto is te zien dat de folie mooi in alle vormen geplakt kan worden. Dit gebeurt met een föhn, de folie wordt warm en is dan makkelijk uit elkaar te trekken, nadeel is dat op de hoeken dus de folie nog dunner is dan op de vlakke delen. Dit maakt het kwetsbaar. Wordt de folie dan weer warm door stoom dan probeert de folie in alle macht weer terug te gaan naar die oorspronkelijke sterkte. Met als resultaat dat het loslaat.


Een wrap is een dunne folie en daardoor ook kwetsbaar, door het verwarmen van de folie en deze uit te trekken wordt het nog kwetsbaarder en dat zijn vaak de hoekjes waar vaak in keukens #beschadigingen optreden. Op de markt zijn er wel dikkere #folies verkrijgbaar maar die zijn dan weer minder elastisch. Kortom extra voorzichtig zijn!


Niet alle ondergronden zijn geschikt om overheen te wrappen. De lijm van de folie heeft als taak goed te blijven hechten, de ondergrond moet hier dan wel geschikt voor zijn. Zo zijn 1 op de 3 keukens die wij #spuiten van MDF waar de folie los van laat. #MDF heeft een open structuur, dit is heel goed zichtbaar wanneer u een stuk MDF in een bak met water legt. Binnen no-time zuigt het zich vol met water en kunt u het gedeelte weggooien. Een goed bedrijf die keukens wrapt zal er een #primer laag overheen spuiten voor de beste #hechting.


Ik hoor u al denken, wanneer een wrap bedrijf gaat spuiten voor de beste hechting dan is het spuiten van de keuken toch de allerbeste methode? Dat klopt, en daarom vertellen wij u graag waarom.


Keuken spuiten

Het verwerken van verf/lak is al een eeuwenoude methode. En de ontwikkeling heeft al die tijd nooit stil gestaan. Iedereen heeft wel eens verf in zijn handen gehad, was het op de kleuterschool met vinger verf dan wel bij het kopen van uw eerste huis waar de kozijnen een nieuwe kleur goed konden gebruiken.


#Watergedragen lakken of lakken op #oplosmiddel?

Maar er zijn natuurlijk heel veel verschillende type lakken en daarom vertellen wij eerst welke lak wij gebruiken om het makkelijker te maken. Want wij maken namelijk geen gebruik van watergedragen lakken maar lakken op #oplosmiddelbasis. Wij begrijpen uw eerste reactie, want is dat dan wel goed voor het #milieu? Ja en nee, watergedragen lakken zijn beter voor het milieu, dat klopt. Maar onze ervaring is dat wij veel projecten opnieuw spuiten omdat de lak loslaat. Want watergedragen lakken zijn zeer kwetsbaar en het grote verschil is dat de lak hecht op de ondergrond en de lakken op oplosmiddel hechten op de #ondergrond en trekt ook in de ondergrond. Wij kunnen dit heel simpel testen door met een stanleymes een ruitje te maken en dan krabben wij watergedragen lakken simpel met onze nagel weg en dit lukt niet met een sterke lak op basis van oplosmiddel.

Daarom is onze conclusie dat watergedragen lakken nog niet (helaas) de kwaliteit heeft ten opzichte van de lakken op basis van oplosmiddelen en daarom minder duurzaam op langer termijn. Uiteindelijk ook slechter voor het milieu omdat het proces in 10 jaar vaker opnieuw gedaan moet worden dan de ouderwetse lakken.

Wij maken gebruik van #2K producten op basis van #PU (polyurethaan). Dit is een sterke semi-industriële lak van #Palinal die wij gebruiken voor onze industriële projecten en voor de eindlaag voor het #spuiten van #meubels en #keukens.


Deze lak heeft een hoge vaste stof gehalte, bij het uitharden vormt dit een mooie gladde harde eindlaag. Dit heeft een aantal voordelen, de lak vormt een dikke laag en is daarom stoot en #krasbestendig. Ook kan het goed tegen vocht, beschikt het over een UV protector en kan zowel binnen als buiten gebruikt worden. Door deze lak te combineren met sterke primers kan het op zowel hout, metaal maar ook op kunststoffen gespoten worden. Voor ons de perfecte manier om elk project af te lakken.


Want kijken wij naar de voordelen van het wrappen dan komen wij tot de conclusie dat het spuiten meer aandacht vraagt en dus ook niet binnen één dag klaar is. Gemiddeld hebben wij 10 werkdagen nodig om een keuken te spuiten en de lak goed uit te laten harden. Dat kan natuurlijk een belemmering zijn, maar een investering die zich op langer termijn meer dan terug betaald want het spuiten van uw keuken is geen tijdelijke oplossing maar een degelijke oplossing voor langer termijn.


Wij spuiten al onze projecten eerst met een #primer (2lagen) en vervolgens een #aflak (2lagen) met deze methode bouwen wij een sterke laag op die in verhouding met de dunne #folie veel sterker is en ook op de hoeken zit er voldoende laagdikte.


Is er dan ook een nadeel? Ja zeker, want u moet uw kastjes minimaal 2 weken missen. Wij noemen het een luxe open keuken maar in veel gevallen kan het voorkomen dat de inhoud niet voor niks achter een gesloten deur zit, hoe u dit kunt ombuigen naar een voordeel? Heel simpel, neem rustig de tijd om een uw keuken een frisse schoonmaak beurt te geven en alles her in te delen en dat wat u niet gebruikt, maak daar een ander blij mee!


Een conclusie gaan wij niet trekken, uiteraard zijn wij een spuiterij en wrappen wij niet, maar heel eerlijk wilt u voor 2 jaar een nieuwe kleur in uw keuken en daarnaar weer een nieuwe trendy kleur, dan is wrappen iets voor uw, gaat u voor een duurzame methode met de beste bescherming in uw keuken waar dagelijks hard gewerkt wordt om al het lekkers te maken wat wij als mannen en vrouwen op ons bord krijgen dan zien wij u graag bij ons voor advies want wij helpen u graag verder!


Keuken laten spuiten? Neem dan contact met ons op!

Telefoonnummer: 0646602839






4.238 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page